Днес ще ви запозная с моята Зумба…на галено Зузу – iRobot Roomba 696.

Тя се оказа изненадващо страхотна покупка. Оправда си инвестицията, която не е малка – 999.00 лева. Всъщност, тя е избор на съпруга ми – старателен, проучван, прецизен избор. Оказа се, имало защо?! Другите модели и марки също предлагат роботизирано почистване, но доколкото разбрах, не толкова сполучливо. Но аз не съм ги ползвала, следователно ще представя само моята Зузу.

Когато я пуснахме за първи път, съпруга ми спомена коментар в някакъв форум, където се казвало, че няма смисъл да гледате как чисти, просто защото е излишно. На пръв поглед тя се движи напълно хаотично. Но това е само на пръв поглед, защото всъщност Зузу си сканираше пространството и си чертаеше дигитална карта, която в последствие използва при следващи почиствания на същото място. Съвета беше или да си направим кафе и да си вдигнем краката, докато приключи, или да излезем на разходка.

Първия път аз си направих кафе и си вдигнах краката, докато мъжа ми следеше зорко какво и как го прави Зузу. И да се увери, че е направил правилния избор.

Аз се уверих след като приключи. Просто не вярвах, че ще изчисти като мен и старата прахосмукачка….и най-вече, че ще почисти ъглите.

И ето тук идва резултата от задълбоченото проучване на съпруга ми. Зузу е моделът, който има странични четчици, които, както може да се види на снимката, стърчат около 10 см от тялото на прахосмукачката, въртят се и събират нужното от ъглите.

Друго много добро качество на Зузу е начина, по който събира прахта и НЕ Я издухва след себе си!

Всички сме забелязали, колко бързо се трупа прахта по мебелите ни, буквално минути,след като сме я изчистили, което е просто влудяващо – аз мразя да чистя прах! Но града ни е мръсен, строи се постоянно и няма отърване дори на 8 етаж. 2-3 пъти в седмицата пускания на Зузу и прахта намаля двойно.

Нямате си идея колко прах и “фандаци” ще откривате всеки път след почистване в контейнера за отпадъци на Roomba. Но той е по-малко при по-често пускане.

Контейнерът се почиства лесно, като се изхвърля в коша за боклук събраното, а филтъра се измива под течаща вода и се оставя да изсъхне.

Почистването на елементите на прахосмукачката също е лесно. Всяка част отдолу се разглобява и почиства лесно и бързо.

Освен страничната четчица, която улавя “фъндаци”, Зузу има четка с гумени перца и с косъм.

Комплекта за подмяна на четките и филтъра е лесно откриваем в мрежата и не е скъп.

Зузу ясно различава стъпала и прагове, така че няма опасност да падне – изпробвано! Има вградени сензори и камери за целта. Също така не се оплита в кабели. Чудесно изчетква и почиства подови постелки, като килими. Буквално ги разрошва.

Зузу е с wifi компонент, благодарение на което, може да бъде контролирана от разстояние, посредством нужното приложение от всяко smart устройство, което притежавате – телефон, таблет, телевизор.

А може да работи и с гласови команди към вашето Гуги…или Алекса.

Често пускам Зузу и излизам да разходя кучетата си през това време. Приложението ме известява, когато има проблем – заседнала е някъде или когато приключи.

Гърбът и кръста ми са най-щастливи от появата на Зузу у дома! И дихателните ни пътища!

Неудобство е, че при всяко пускане, трябва да се раздига всичко от пода. Е, може и да не го правите, ако ви домързи…и искате да “обере” от горе, от горе. Понякога и това е вариант през седмицата.

Неудобство е и когато има “капани” за Зузу – например мебел, под която се заклещва. Но за такива ситуации е “стената” – устройство на iRobot, което, според опцията, която сте избрали, спира достъпа на прахосмукачката до определена дължина или за определено пространство. Уредът е на батерии и много лесен за употреба. Също така, може да използвате и по-обемен предмет, който тя да не може да премести като преграда.

Закупуването на Зузу предхождаше преместването ни в ново жилище, което ни позволи да обзаведем така, че Зузу да може без проблем да влиза под всяка мебел и така да няма натрупване на мръсотия….особено под големи и тежки мебели.

И не на последно място – не си изхвърляйте старата конвенционална прахосмукачка, защото Зузу не може да ходи по стени и тавани….засега, за да почисти паяжини или да стигне до тесни ъгълчета. Аз лично ще използвам възможността, да заменя остарялата и доста тежка стара прахосмукачка, с по-мъничка и лекичка.

А също, за големи пространства е нужно да се презарежда батерията на станцията, защото макар и с доста дълъг живот, прецизната работа на Зузу изисква движение и енергия. Затова аз я пускам на два пъти. За целия апартамент.

iRobot Roomba е поредния пример как технологиите улесняват живота и пестят време и енергия за по – забавни и важни занимания…Обичам технологиите!

И за финал – моята Зузу в действие!

(Visited 49 times, 1 visits today)
Сподели на...