Старая се да следя какви интересни събития се случват в нашата Варна и странно защо все ме влече към кулинарните такива?!

Ето защо, ще ви споделя впечатленията си от провелия се в края на месец Август фестивал “Кино и Храна – Street Food & Art Festival”.

Знаех за този фестивал още в началото на лятото и с Били го маркирахме за посещение и ако ни хареса, да ви го покажем. Ето защо, бях крайно учудена да не мога да открия програмата му във страницата на фестивала, за да планирам посещението си. Но, разбира се, това не е причина да не го посетя, знаейки локацията му – Морска градина, пред Аквариума – и да заложа на изненадата.

А изненада имаше и то много приятна.

Ще започна с организацията – такава определено имаше, явно им куцаше само в социалните мрежи. Защото на входа те посрещат с чудесна брошурка, която описва събитието, има програмата, карта на мястото, информация за начините на плащане – на кратко всичко, от което имаш нужда и то в удобен и красив формат.

Втората приятна изненада беше начинът на разплащане – опростен и технологично актуален. На фестивала не се използват пари в брой. Имаш две опции:

  • плащаш с Mastercard
  • зареждаш пластика(Фестивална карта) на входната каса с желана сума.

Лесно и бързо. Поздравления!

Участниците не бяха прекалено много, но достатъчно и разнообразни – морски деликатеси, барбекю, здравословна кухня, екзотика, десерти, напитки. Представители на различни култури и държави.

Артистичната част на фестивала също беше добре и разнообразно представена. Имаше и за големи и за малки. Театър, куклен театър, концерти, рецитали, работилнички, кино под звездите, кулинарни състезания, срещи с кулинарни блогъри и кулинарни демонстрации на популярни личности и чуждестранна кухня.

Аз уцелих индонезийското представяне на шеф Три Прасетьоно. И бях много доволна, защото това беше първата ми среща с тази кухня,а така ми се ще да има разнообразни кухни във Варна….но да се върна на дегустацията – не помня как се казваше избора ми, но представляваше месно-зеленчукова плънка в тесто, увито в кори и изпържено – нещо подобно на нашите банички…и мнооооого вкусно. Съпругът ми заложи на The Smoke Shop – също много вкусно и апетитно представяне.(насладете се на апетитните снимки в галерията в края на статията)

На влизане първо ме впечатли морския щанд….аз рибена чорба(супа) не ям, но от тази голяма тенджера ухаеше вълшебно – перфектен баланс между основния рибен компонент и подправките….чак ми се дояде….може да забележите  как едва не си изтървах телефона в супата, за да я снимам. А до нея наредени на скара морски дарове – да се чудиш от кое да си хапнеш, когато носиш само един стомах. Късметлия е АЛФ със 7 или бяха 9….

Пространството беше много добре организирано – достатъчно маси и пейки, място за преминаване, за наблюдаване на главната сцена. Гирлянди лампички и прекрасната музика оформяха летния, безгрижен и толкова морски дух на фестивала.

Локацията също беше добра – различна от обичайните избори, интересно и през деня и през нощта, удобно място и за пешеходци и за шофьори с намиращия се наблизо голям паркинг на Морска гара.

Както може да видите от снимките, не липсваше и атрактивно участие на чуждестранните гости и разбира се не пропуснах да се фотна с прекрасните дами, които се оказаха българки….но това не промени излъчването и автентичността на красивите костюми(носии) , които носеха.

С нетърпение очакваме следващото лято и следващото издание на фестивала. Тук наистина имаше за всеки по нещо – поздравления за Организаторите!

А може догодина и ние да сме сред поканените да отразим събитието…

(Visited 35 times, 1 visits today)
Сподели на...