Кога последно наблюдавахте Млечния път?

Аз преди месец, на час път от Варна, там, където ветровете се кръстосват. На най-източната точка от нашата страна – н.Калиакра.

Първо отидохме точно за Залезa – ето, това е едно от нещата, заради които си заслужава да отидете…и да се връщате и пак, и пак… Изключително красив! От всяка точка по дължината на Носа.

А след залеза идва мрака и тишината – тишина, на фона на безброй звезди, Млечния път и Луната. Така че, в този смисъл мрак не е точната дума. Както и тишина, защото тук се събират ветровете и точно това се чува – вятъра. Който на някои места заглушава думите.

Изумителна природна красота. Да не забравяме и морето, което едновременно буди възхита и страхопочитание….особено, когато погледнете надолу към скалите, където се разбиват вълните.

Но, природата далеч не е единственото, на което можете да се насладите тук.

Тук са оставили следи много епохи и култури. Тук се срещат историята и легендите. Крепостта и останките от жилищни и обществени сгради са на  хиляди години, далеч преди Христа. Музеят, вкопан в скалата, показва и разказва за тяхното златно време. Впечатляващи са стълбите, издълбани в отвесните скали, които са използвали жителите като достъп до пристана в основата на Носа.

По пътя към най-крайната точка е изграден чудесен ресторант с тераса, която предоставя перфектната гледка – към морето, към брега, към залеза….

Нос Калиакра е археологически и природен резерват, паметник на културата. Обектът разполага и с голям паркинг. До 19:00 часа достъпа до мястото е заплатен, а след това не. За трима души платихме 9 лева, което прави по 3 лева на човек, за деца е 1,50 лв..

Повече информация относно достъп, такси и историята на това прекрасно кътче от нашата страна може да намерите тук:

https://www.bulgariatravel.org/bg/object/35/Kaliakra#map=6/42.750/25.380

Ние за една седмица посетихме резервата два пъти – просто един не ни беше достатъчен да видим всичко, да му отдадем нужното внимание и да му се насладим. А, да, и да се наснимаме….толкова е красиво, че всеки кадър е уникален.

Ако ще се наслаждавате на залеза, то имайте предвид, че той трае около 20-25 минути, които изтичат много бързо. Когато отидете, ще разберете защо.😉

Мястото е подходящо за всички. Достъпът е лесен, пътя е хубав. Ако ще го посетите в късния следобед, носете си връхна дреха – след залез вятъра се усеща по-силно. Удобни обувки за пресечена местност.

Приятна разходка!

(Visited 88 times, 1 visits today)
Сподели на...