Томас Алва Едисън е американски изобретател и бизнесмен. И не само. Макар и да не е създател на всяко патентовано от него изобретение, той е притежавал ум, нюх, смелост, хитрост и средства, за да откупи правата и да доразвие до завършен вид много от идеите на своите съвременници.

Безспорно, едно от най-добрите му попадения е електрическата крушка. Той купува патента  за лампа с „нажежаем жичка“ от Хенри Удуърд и Матю Ивънс, които до този момент са успявали да създадат кратковременно електричество в лабораторни условия. Едисън поставя задачата на своя екип, да създадат устойчиво във времето електричество, подходящо за пазара. В края на 1879 г. правят първите демонстрации и през 1880 г. започва производството на електрически крушки. Предприемчивият бизнесмен и изобретател е наясно, че за да направи продукта си масов, се нуждае от електроразпределителна мрежа. Същата година представя проекта за такава и през 1882 г. тя заработва в Южен Манхатън.

По време на първата успешна демонстрацията на дълготрайна електрическа лампа, „Едисън заявява, че ще направи електричеството толкова евтино, че само богатите ще използват свещи.“

източник: https://bg.wikipedia.org

Сигурна съм, че достатъчно търпеливите да прочетат горните редове (Благодаря!), вече се чудят, защо съм решила да ви образовам на тема „мистър Едисън“.

Ами, защото е добре да си припомняме великите хора, на които дължим нещо толкова ежедневно, като електрическата крушка над главите ни, в нашия и съседния дом, но и толкова важно и необходимо. За жалост, лукс за не малка част от света все още.

И в частност, защото ако не беше предприемчивият дух на мистър Едисън, тази статия нямаше да я има.

Три изречения:

Ако мислите, че Варна е красива денем – вижте я нощем!

Thank you very much, Mr. Edison!

Насладете се на моите нощни разходки из Варна!

(Visited 67 times, 1 visits today)
Сподели на...