Лист маски за азиатска порцеланова кожа

източник: learningherbs.com

Въведение

“Било сред зима и снежинки се сипели като пух от небето. Една царица седяла до прозореца с рамка от черно абаносово дърво и шиела. Както шиела и от време на време поглеждала към снега, убола си пръста и върху снега паднали три капки кръв. И аленото изглеждало толкова хубаво върху белия сняг, че тя си помислила: „Ах, да имах дете бяло като сняг, с бузи, алени като кръв и с коси, черни като дървото на прозореца!“”

И така се родил стандарта “Снежанка” в Европа.

Малко история

Стремежът към кожа бяла, гладка и нежна като порцелан, обаче, съществува и на други континенти. Във времето тя е била стандарт за естетика, благородна кръв, фетиш, а понякога и опасност за притежателя и.

През последните 20 години, а може би и повече, стремежът към слънчев загар и то целогодишен, измести стандарта на дясно по скалата за тен….ако в ляво е бяло, а в дясно е черно. Пудри, фон дьо тени, тониращи кремове, автобронзанти – цяла нова секция в козметичната индустрия се създаде, за да удовлетвори стремежът към така желания ефект “целуната от слънцето”. И не само козметичната декоративна и бяла козметика. Науката също се включи с медикаменти, ампули и какво ли още не за стимулиране на производството на меланин (пигментиращото вещество в нашия организъм, отговорно за потъмняването на кожата ни), което, разбира се не е много разумно, тъй като може да доведе до нежелан и нелицеприятен ефект, по мое мнение и това на Уикипедиа.

И разбира се, да отдам нужното внимание на солариума в отделен абзац. Това технологично чудо в разумни дози, осигурява положителен тонус (антидепресант, използван често в северните страни от Европа) и равномерен тен. Има и противопоказания, а предозирането му води до неестествен (лично за мен и нелицеприятен….откровено гнусен) тъмен тен и което е по-страшното – до развитие на меланоми и зависимост.

Историята ни е научила, че всяко явление има цикличен характер. И така, след фазата на експанзия и пренасищане, стремежът към тъмен тен отслабва и на сцената отново излиза “кожа бяла, гладка и нежна като порцелан”.

И по-точно, “кожа бяла, гладка и нежна, като на азиатка….по възможност корейка или японка. И така след азиатската кухня, дойде ред на азиатската красота. Манията започва от Южна Корея и владее козметичния пазар вече няколко години. Почти всеки козметичен бранд предлага лист и/или гел маски за корейска или японска хубост на лицето, очите, устните. Идеята е кожата на тези части от лицето ни да придобие изгладен, избистрен, подхранен, нежен и свеж младежки вид.

източник:bustle.com, PhaMix.com

По същество

Какво представлява лист маската – това е лист от попиваща материя, обикновено памучна или целулозна, изрязан по формата на лицето ви, с отвори за очите, нослето и устните ви. Напоен е със съответните съставки и запечатан в защитена опаковка, която го запазва свеж и “сочен” – буквално – до момента, в който се отвори, разгъне – много е лесно – и постави плътно върху лицето. Като всяка маска, оставате в покой за 10-15 минутки, след което премахвате от лицето, а остатъкът нежно втривате в кожата си – ценните съставки не трябва да се губят.

Гел маските, в зависимост от вида си, са или течни или под формата на падчета. Тези в течен вид се поставят както си знаем с четка, някои са подходящи да се поставят и върху очите и устните – това е лично решение, защото не всеки може да понесе няколко минути със запечатани очи или устни. Аз лично се престраших да сложа на очите, но устните си ги оставих свободни…все пак аз ако не говоря, кой?!

Падчетата представляват много фини силиконови парченца с подходяща за зоната форма, които аналогично на лист-маските, са напоени с “магическа отвара” и поставени в защитна опаковка, държаща ги свежи и сочни. Поставят се на съответните зони, престоява се 10-15 минутки – според упътването, след което се свалят, а остатъкът се втрива в кожата.

източник: theflawd.com,amazon.com,iruldina.com,avon.bg,ebay.co.uk,notino.co.uk,garnier.co.uk,best-kosmetic.de

Направи си сам

Сигурна съм, че много от вас вече си мислят, че и сами могат да си направят такива разкрасяващи продукти, ако и вече не са го направили. И сте прави, напълно прави! В крайна сметка, най-хубаво е сам да си го приготвиш, защото знаеш точно каква “отвара” си си забъркал. Потърсих информация и по-долу съм публикувала клипче, как да си направите сами лист маска за многократна употреба по ваш вкус и персонална нужда. Мога да добавя, че самия “лист” може да си го оформите от парче тензух.

Падчета за очи пък може да си приготвите, като си забъркате капка от това, щипка от онова, напоявате тампончета за грим, нареждате ги върху лист PVC фолио, покривате ги с още един и ги слагате във фризера или камерата. Когато ви е нужно, изкарвате два броя, оставяте да се отпуснат и поставяте върху уморените очички.

+/-

Какви са плюсовете на лист, гел маските и падчетата:

 • готови и лесни за употреба буквално навсякъде, например на път, в самолета, колата…
 • не заемат място, една опакована доза, идеални за път
 • съдържат нужните ви съставки в оптимално количество и свежо запазени
 • лесни за нанасяне
 • лесни за премахване
 • нищо от количеството не се губи, тоест оптимално използване на всяка капка
 • налагат ти да полегнеш или поседнеш тихо и кротко за 10-15 минутки
 • охлаждат приятно в горещите дни
 • концентрация на полезни съставки във вид и текстура, сходни на серумите
 • не цапаш себе си или около себе си

Какви са минусите:

 • еднократни дози, в случай, че не сте фен
 • по-висока цена, в сравнение с кремообразните макси за лице в тубички или кутийки
 • налагат ти да полегнеш или поседнеш тихо и кротко за 10-15 минутки.

Лист маските се предлагат на бройка, в комплект или в пакет по няколко.

Гел падовете се предлагат на бройка, а гел маските могат да бъдат както в готов вид за слагане върху лицето, аналогично на лист маските, така и в тубички или кутии, от които си отсипвате, разбърквате и нанасяте. В този вариант са нужни няколко минутки, за да стегне.

Ако сами си приготвяте маските, то тогава ще ви излезе и по-евтино. Но в този случай, липсата на защитна опаковка я прави неприложима на път.

Какво съм пробвала аз и съм доволна

Препоръчвам ви професионалните продукти на ProfiDerm, BDR, ANESI, CASMIRA.

В домашни условия използвам продуктите на AVON. Те предлагат лист маски  от няколко серии грижа за лице и корейската мания – гел падове за лице, околоочен контур и устни.

Може да избирате от напълно натурална козметика и такава с менделеев примес.

Видях, че и Garnier предлагат лист маски, което също е добър домашен вариант.

източник: amazon.com,avonworldwide.combdr-beauty.com,dermarollerbg.com,giftforyou.shop,личен архив

Търсейки фото – илюстрации, за да онагледя изобилния текст, попаднах и на това чудо – силиконов протектор за лице….явно целта му е да закрепи лист маската към лицето ви, за да не ви се налага да лежите с нея. Ето, и този минус отпада!

източник: sites.google.com

Заключение

“Огледалце, огледалце на стената, кажи ми аз ли съм най-красива на земята?”

Всички познаваме тази реплика, знаем кой я изрича и знаем последствията и – женска суета, стигнала до крайност! Нека не забравяме, че всяка кожа е с индивидуални нужди и е уникална. Нейния вид е сумарен резултат от много фактори, като ген, произход, географско положение, наследствени белези, външни и вътрешни фактори, храна, сън и т.н.. Не очаквайте вълшебства от един продукт, обичайте себе си такива, каквито сте и се грижете добре за тялото си, за да ви се отблагодари със същото.

И не забравяйте, че всяка една от нас е прекрасна и уникална!

(Visited 117 times, 1 visits today)
Сподели на...