Talyana Street Art Fest….

Предполагам, че за повечето варненци, преминали през него на път за някъде или на разходка в центъра на града, това беше една питанка❓

При това доста интересна, шарена, цветна и пълна с развлечения питанка!

Накратко, доколкото аз мога да съм кратка, ще се опитам да обясня идеята на фестивала.

От много години се правят опити да се създаде артистичен квартал във Варна, който да събира в себе си варненските творците и техните ателиета, както и различни културни обекти – галерии, студиа, инсталации и т.н.. Избрано е име – „Таляна“, както и местоположение – пространството, обхващащо част от историческия център на град Варна, разположена между площад „Мусала”, улиците “Преслав”, “Цар Симеон” и ЖП гарата.  Това е и мястото с най-много сгради със статут на исторически паметници в града.

През годините се провеждат множество инициативи в тази посока, архитекти, изкуствоведи, общественици, граждани впрягат време и усилия, за да успее тази идея. Използват се и европейските културни инициативи, в които участваме, като „Варна – Европейска младежка столица”  през 2017 г., както и „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, като допълнителен катализатор на проекта. В тази връзка, през април квартал „Таляна“ във Варна се побратими с квартал „Капана“ в Пловдив и инициативите и проектите през тази година са под шапката на домакинството на Пловдив като европейска културна столица.

Talyana Street Art Fest е фестивал на уличното изкуство и се организира от Beehive, като част от програмата на ОФ „Пловдив 2019“.

И така, с моето „кратко“ обяснение се надявам да съм успяла да разясня какво представлява фестивала и защо носи това име.

Аз винаги съм харесвала тази част на града ни, тя носи един специфичен дух и атмосфера…просто попадаш на друго място. Някъде прочетох едно много добро определение за това пространство – „романтичния квартал на Варна“. И той е точно такъв, със странните си улички, с прекрасната архитектура, с малките магазинчета, със запазената на места павирана настилка, с аромата на влага, цветя и….да, старо! Да, мухъл! Но на него му отива….защото точно така ухаят старите къщи, дори след реставрация! И да не забравяме, че това е Варна и точно тук изобилства от антична история и открития, точно тук е прекрасната гледка към залива, плажа, Морска гара, летния дух и очарование на Варна…

И така, заредена с добро настроение и нетърпение пристигам на посоченото място. Отдалече се виждат жълтите флагчета и масите на артистите, чува се супер музика, времето е слънце и разкош. Еуфория от ентусиазъм, млади хора, цветове, усмивки….чудех се с кое да започна – със снимките, с въпросите или с обиколката. Накрая ги миксирах.

Имаше всякакви артисти – бижутери, фокусници, иноватори, художници, музиканти, готвачи….Имаше международно присъствие. Имаше изобилие от идеи, креативност, ръчна изработка.

Имаше детски работилнички.

Някои от участниците впечатляваха с външността си почти толкова, колкото с творчеството си.

Кое впечатли мен?

Момичетата от VARNA BUDDIES,  които са решили да покажат Варна различна, чрез рисунки върху тениски, картички, пазарски торби…и са успели! Много ми харесаха.

Иноваторския тандем, който създава джаджи, страхотни осветителни тела на тема “стари фотоапарати” и на които им пожелавам успех и час по-скоро да си патентоват изобретенията.

Стефан – човекът, който е избрал бирата, като отправна точка за своите творения. По-точно капачките, етикетите, бутилките и барелите… Познайте какво се случва със съдържанието❓❗️И ето ги огледалата, масичките, лампите.

Бижутата на “Фиц”….особено прасенцата – еднорози!

Ръчно изработените меки детски кукли.

Тениските и кецовете, изрисувани ръчно от Radost Art.

Мандалите, графитите и интересните разговори.

Пъстротата, атмосферата, младите доброволци с ярко жълти тениски и широки усмивки.

Слънцето печеше толкова силно, че започнах да се оглеждам къде предлагат шапки. Вместо това открих къде предлагат страхотна домашна лимонада. И студена. И не газарина. Момчетата от “Lemon’s juices food & more” ми препоръчаха комбинацията лимон, мед и джинджифил. Определено ме съживи и хидратира. А готвачите от “Food Factory” ме нахраниха с невероятно свинско филе и прясна салата. Спечелиха ме още, докато ми обясняваха как и с какво мариноват месото. И беше мноооого вкусно, леко и свежо.

Aкцента на събитието бяха графитите, чиято идея е да придадат един по-артистичен, интересен и приятен вид на металните пана, ограждащи най-известния варненски изкуп – “ДУПКАТА”.

Графити – художници от цял свят творяха под слънце и дъжд, с настроение и вдъхновение. Темата беше “Как технологиите променят изкуството”. Децата също можеха да пробват своите възможности със спрей в ръка.

В програмата бяха включени и зумба, танци, кино, театър, музика….всички измерения на изкуството.

Успоредно с фестивала, в Малките римски терми се провеждаше конференцията TEDx Talyana.

Накратко за TEDx – събитията, организирани от формата имат за цел да се поднесе важна, значима информация по интересен и вълнуващ начин, да се споделят идеи, които си струва да бъдат разпространявани (ideas worth spreading, както гласи мотото на TED).

Темите на това издание бяха определени от желанието за създаване на квартал “Таляна” и неговото дългосрочно развитие, обособено в четири основни направления – туризъм, традиции, творчески индустрии и технологии.

Интересен и разнообразен беше подборът на лекторите, успели и развиващи се хора в различни сфери на социалния, финансовия, обществения и културния живот във Варна и България, архитекти, предприемачи, еколози, изследователи:

 • Християн Облаков – краевед
 • журналистът, продуцент и автор на няколко книги Георги Тошев
 • инж. Ивайло Добрев
 • арх. Любо Георгиев, Директор на столичното общинско предприятие „Софпроект“ и ръководител на екипа, който разработва дългосрочната стратегия “Визия за София”
 • арх. Владимир Попов
 • екипът на Sea Harmony – Арман Саркисян, морски еколог и предприемач, заедно с колегата си Атанас Димитров, финансист
 • доц. Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология към БАН
 • Светлозара Христова – културолог, мениджър
 • Свилен Гамолов, световноизвестен продуктов и интериорен дизайнер
 • Емил Демирев – работи в Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна като ръководител на отдел „Регионална история”, на „Справочно-библиографски отдел” и на Информационния център на институцията
 • Теодора Стоянова – работи като координатор проекти в българския офис на „Грийнпийс“ и заедно със свои приятели развива сдружение „Кашалот”, чиято цел е да променя градската среда по умен и творчески начин
 • Сергей Петров – политолог
 • арх. Явор Панев, съосновател и зам. председател на Сдружение „Таляна“.

Пълна информация за конференцията и лекторите може да прочетете на:

https://tedxtalyana.com/bg/

и

https://varna2017.bg/bg/news_show/tedx-talyana–konferencia-s-imeto-na-art-kvartala-na-varna

Пожелаваме успех на проекта “Таляна”, а ние ще ги подкрепяме както можем – с посещения, снимки, добри думи и позитивни мисли.

Защото квартал “Таляна” е на всички варненци!

И защото съм влюбена в него!

(Visited 66 times, 1 visits today)
Сподели на...