“Уличка, където храната и любовта се срещат за един магически уикенд.”

—“Улицата на готвачите”


“Улицата на готвачите” е социална кулинарна инициатива, която събира и представя под синьото небе кулинарни творци и иноватори от областта на бързото хранене, домашната кухня, напитките и десертите. Храната е авторска, ястията са домашни, бирата и коктейлите са крафт, а виното е от частни изби. Поне това е моето впечатление от посещението ми тази година.

Всъщност, това е втората година на инициативата, като миналата година имаше няколко издания, които за съжаление не намерих време да посетя, но гледах снимки и четох коментари.

И ето ме тази година на вкусната Улица!

Организаторите са избрали много добра локация – Морското казино, което направи посещението на всеки посетител много по-приятно и пълноценно. В приятна атмосфера, всеки можеше да седне и похапне от вкусотийките на варненските виртуози, да се наслади на страхотни музикални изпълнения на живо и невероятна гледка към морската градина и любимото ни море.

Всеки ден имаше презентации с дегустация на различни кулинарни майстори. За децата имаше кулинарни работилнички за здравословна храна, в които те много се забавляваха. Имаше и рисуване с кана  “махенди”.

Но да се върнем към моята визита на Улицата.

След като с приятелките ми се заредихме с вкусна храна и студена жива бира “Златна Варна”, се настанихме близо до сцената и с чудесна гледка към залива, както ще видите в галерията снимки и краткото видео, което направих за вас.

“Улицата на готвачите” ми даде чудесна възможност за една различна пролетна вечер навън – хапнах вкусна храна, пробвах чудесна бира, вечерях с приятели навън, докато слушах хубава музика и се наслаждавах на разкошната гледка към залива, запознах се с нови хора, наблюдавах пъстрата смесица от посетители – от милата гледка на възрастни двойки, излезли на вечерна разходка в парка, през тийнейджъри и младежи, до семейства с деца, сладки бебоци и кученца, чиито очи и рецептори избухваха от вкусния ароматен букет на Улицата (милите мъници, живо изтезание е да ги води човек на такива места!).

И понеже това все пак е кулинарна рубрика, да споделя за храната, напитките и десертите (ах, десертите!).

Павилионите за храна бяха стилизирани и лесно различими. Предлагаха хамбургери, сандвичи, пица, ребърца, салати, катми, морски деликатеси, суши, испански чурос и сангрия, тестени изделия от пекарни, жива бира, вино, коктейли.

Отделно имаше артистично представени “щандове” за десерти, лимонада, фрешове, напитки с градус и кафе…без градус.

Организаторите се бяха постарали и за периодично прибиране на отпадъците от усмихнати и ентусиазирани момичета, които обикаляха масите и събираха излишното, за да е приятно на всеки от нас и след нас.

Храната беше вкусна, много вкусна. Бирата беше студена и също ми хареса много. А десертите…мммм десертите…Имаше от дребни сладки и прясно изпечени по домашни рецепти сладкиши, до сладолед по ваш вкус и вид, вегански десерти и френски макарони.

Аз си взех френски макарони. Моята приятелка ми каза – изненадай ме! На шега и отговорих – ок, с нещо извънземно? И я изненадах! Какво по-различно и извънземно под формата на френски макарон от тюркоазен такъв, с анасон и още нещо, което вече не помня в пълнежа?!

Поръчката – изпълнена, поръчителят – много доволен! Както и всички други, които хапнаха френски макарони – в цветове от дъгата и вкусове най-различни – лавандула, черен шоколад и чили чушле, мока, белгийски шоколад, бурбонска ванилия, малини, ягоди, мента, портокал, мандарина, лайм….вариациите на пълнежа бяха безкрайни. И вкусни!

Какво друго прави тази инициатива различна и заслужаваща да я посети всеки – ами, храната е вкусна, много вкусна! Бирата е студена, много студена! Десертите са сладки, много сладки! Лимонадите са свежи, много свежи!  Всичко е създадено и представено от млади хора, иноватори в своята област, познати на много от нас, защото живеят и творят във Варна. А представянето на всеки продукт беше оригинално, изненадващо, различно и свежо. И ми хареса. Много ми хареса!

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО:

⇒The cooker str. 


А най-хубавото е, че когато ми се хапва нещо различно и вкусно,  зная къде да го открия във Варна.

Ако съм провокирала интереса ви и съм събудила апетита ви –  от 14.06. до 16.06.2019 г. е лятното издание на “Улицата на готвачите”! Аз със сигурност ще я посетя отново.

Повече информация за фестивала, участниците, инициативите и още много може да прочетете на:

https://m.facebook.com/ulicatavarna/

и

https://ulicatanagotvachite.com/

(Visited 21 times, 1 visits today)
Сподели на...