Изминалия месец беше интересен и разнообразен на събития, които посетих. Въпреки това, едно изпъкна категорично сред всички останали и това е “Тя във Варна” – социална инициатива, провеждана всеки последен вторник на месеца в The Social Teahouse Varna, представяща две успели дами, които споделят своя професионален и личен път към успеха, мотивират и вдъхновяват жените.

“Тя във Варна” е част от проекта “Тя в Пловдив” на Академия “Екатерина Каравелова”.

https://m.facebook.com/AkademiaEkaterinaKaravelova/

 

През април “Тя във Варна” представи две млади дами – Нора Стефанова и Биляна Георгиева.

Впечатлението ми за Нора е момиче, което се е фокусирало върху Човека във всеки аспект и възраст, и с усмивка, много позитивизъм, хъс и енергия работи, за да направи живота му по-цветен, интересен, човечен и пълноценен.

Нора е завършила Специална педагогика в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Управление на човешките ресурси в Барселонски университет.

Любовта и към пътуванията, приключенията и Човека, особено  младите хора и децата, определя професионалните и изяви в различни точки на България и света. Особено, ако са намесени неправителствени организации.

Работила е като преподавател на деца в начална училищна възраст, младежки ментор и тренер в различни младежки организации, консултант Човешки ресурси и обучител на екипите на големи международни и български компании и…още много – списъкът е дълъг.

Сред многото роли, които изпълнява в ежедневието си – професионалист, активист, вдъхновител, майка, жена, успява да си открадне малко време за книга, филм, движение и фантазиране – по мое мнение, много добри опорни точки и извори на идеи за основните и занимания.

От всичко казано, вероятно си представяте Нора, като една еманципирана, независима и упорита млада жена. И ще сте прави.

В края на въпросите към нея, Нора сподели мнението си за женската еманципация и ролята на мъжете в живота и – мнение, което напълно подкрепям и споделям ( цитирам по памет):

“Мъжете са много важна част от моя живот, а еманципацията е до степен да ме вдъхновява да вървя напред. Много е хубаво жените да се еманципират и успяват, но също е хубаво да се усеща мъжката подкрепа по пътя към този успех.”

Можете да прочетете повече за Нора Стефанова на:

https://m.facebook.com/profile.php?id=820055122

 

Биляна Георгиева е моята половинка в блогърския дует Feel Varna by Bilyana&Katya. И не само. Освен блогър, тя е фасилитатор, коучър, консултант, обучаващ – всичко това в контекста на човешката природа и взаимоотношения, тяхното канализиране, структуриране и подобряване с цел преминаване на едно ново, по-осъзнато и усъвършенствано ниво в атмосфера на приемане, любезност и подкрепа.

Човекът, като такъв,я интересува живо, буди нейното любопитство, жажда за знание и изследователя в нея. Когато нещо в казаното от теб събуди любопитството и, тя иска да знае защо мислиш така, откъде черпиш сведения, колко са достоверни, какво е провокирало интереса ти…..и така те опознава.

Друга нейна страст и фокус е Креативността – да имаш вдъхновение, идея, да я реализираш по най-добрия начин и да не спираш да я развиваш и усъвършенстваш.

Биляна завършва Социална и Когнитивна психология в Германия, Организационна психология в София и MBA към Cotrugli Business School, Хърватска. Сертифициран Монтесори учител за деца от 3 до 6 години към MCI, Лондон; обучител по емоционална и социална интелигентност, фасилитатор с Lego Serious Play, Art of Hosting практик, коуч – фокус към решения и нива на осъзнатост. Работи основно в сферата на обучение и развитие на хора, дизайн мислене и хоризонтални, ориентирани към човека организации. Създател на Reinventing Organizations конференция в България – пространство за споделяне на иновативни организационни модели за удовлетворяващо сътрудничество на работа.

Биляна не обича конфронтацията и не обича да се конфронтира….обича да я обичат! Когато някой все пак я предизвика, тя иска да разбере какво се случва в главата му.

“Искам да разбера, тренирам се какво и как се случва и тогава влизам в диалог. В противен случай ще си влезем много рязко в личните си зони.”

Ролите на Биляна са много и все главни – дъщеря, съпруга, майка, приятел, колега, професионалист и….още и още.

На въпроса “Каква мечтаеше да станеш, когато пораснеш?” един от отговорите и беше: “Исках да стана хирург, ама не какъв да е, ами неврохирург, за да бъда много важна и всички да ме познават, търсят и звънят.”

Ами, според мен тя вече е постигнала тази своя мечта. Просто нейните “хирургически инструменти” са думите и мисълта и.

Биляна обича хората, особено децата, природата, животните, предизвикателствата, пътуванията. Определя се като”непоправим оптимист”, който обича да мечтае. И в това вижда проблем, защото има много мечти.

Като дете си правих списание и исках да стана журналист, но баща ми каза: “Ти във вестник “Селска гега” няма да работиш!””.

Е, г-н Цанов, FeelVarna by Bilyana&Katya е далеч от в-к “Селска гега” и ще се радваме, ако ни хвърляте по едно око всеки месец.

Така Биляна сбъдва мечтите си една по една.

Може да прочетете повече за Биляна Георгиева, нейните проекти и професионални изяви на:

https://www.youtube.com/channel/UC02BpMyr-s2R9rJ0CPz-lWQ

http://www.reinventingorganizations.eu/

https://feelvarna.com/

http://tvori.eu/

https://bg.linkedin.com/in/bilyanageorgieva

https://www.facebook.com/bilianageorgieva

И за финал – както на темата, така и на онази вечер – открих един сладък, пухкав зрител, който само чакаше, да го погледна и с бавна, грациозна походка дойде да ни се умилква – първо на мен, после и на Били!

 

(Visited 86 times, 1 visits today)
Сподели на...