Виждам във фейсбук снимка на морски бряг и коментар, че там и има и божури. Интерсно, никога не съм била на подобно място, явно ми е време да посетя Яйлата за първи път. След кратко проучване на вече ходили там хора, решаваме, че неделя е нашия ден. Знаем, че има рали на Златни пясъци, затова на отиване минаваме през Аспарухово. Пътят се оказва доста приличен, почти няма коли, затова пък има Зелени полета, Жълта рапица и Синьо небе. Малко преди дестинацията попадаме на магично изглеждаща гора и когато спирам, за да я снимам, се оказва, че от нея се носи и прекрасен аромат.

 

Дърветата са пауловния, за която се сещам, че преди години се говореше, че е добра инвестиция за садене – гледа се за дървесина или биомаса. Произхожда от Корея и Япония и там се цени високо заради дървесината, големите листа и цветовете. Нямаше как да снимам аромата, но успях да привлека френски туристи на път за Румъния да спрат и да снимат, а и после да се отбият до Яйлата.

 

 

Самата Яйла е трудна за намиране от не-четящ кирилица турист без GPS, каквито предполагам вече няма, но за всеки случай снимах и табелата, която е в самия Камен бряг. Пътят е добър, има голям паркинг на входа. Яйлата е национален археологически резерват. Има вход, но не го платих аз и не съответно не помня колко беше 🙂 Оттук следват повече снимки и по-малко думи, но като общо впечатление и препоръки – отделете си поне 2 часа, а най-добре 3 или 4, за да можете да се разходите и наснимате на спокойствие; носете си суха храна и вода, както и одеала за пикник, тъй като няма обособени места за сядане или откъде да се купи нещо в самия резерват.

Ние се разходихме да видим скалните жилища – тристаен апартамент с гледка към морето на първа линия, в близост до винарна и зелени площи.

Ето и останалите гледки, както разбира се – божурите! Бяха почти навсякъде, цъфнали и диви.

 

Аз си харесах и други цветя.

Откъм фауна – освен вездесъщите гларуси, лястовици и корморани, видяхме и доста гущери в различни окраски. Предположението ни е, че имаше и змии, може би още не в този сезон, но ако бях змия, тук щеше да ми хареса. Риби дали има останали, освен на табелата, не знам, но пък беше интересно да прочетем за морската свиня.

До следващи морски срещи!

 

(Visited 101 times, 1 visits today)
Сподели на...