От няколко години забелязвам една нова тенденция в междублоковото пространство – кварталните беседки. Има ги буквално пред или около всеки вход, като разновидността им варира от сковани маси и столчета или изхвърлени стари мебели или микс от двете, до традиционните беседки, които вече са със статут на бунгало, по мое скромно мнение. А мисля така, защото те са:
– остъклени или с подвижни стъкла, за да могат да се използват през всеки сезон;
– оборудвани тип “полева кухня”;
– някои са с отоплителен уред – от такъв на дърва и въглища до електрически;
– електрифицирани, с осветление.

Сплотяването на съседския кооператив не включва само мъжко представителство. С учудване видях как една домакиня на средна възраст….домакинства в беседката на нейния вход…с усмивка и удоволствие.
Младите дами пък си партнират рамо до рамо с половинките си за приготвяне на кварталното барбекю.
Разбира се хапването е най-вече през летните вечери. През останалото време се водят разговори на по бира или друг вид алкохол, играят се карти, разтоварване след работния ден или разнообразяване на поредната вечер.
В тези случаи отбора кооператори е възрастова китка – по-възрастни, по-млади, смесени отбори.

Съвсем естествено, кварталната беседка се развива във времето и облагородява. Както и района около нея. Слава богу, на кооп отборите им е хубаво около тях да е лицеприятно – садят се цветенца, дръвчета, коси се тревата, правят се истински екстериорни чудеса, които радват окото и душата.
А понякога се наблюдава обратния процес – облагородяването на средата с творенето на прекрасни градинки, което също обединява съседския кооп на всяка възраст, води до  идеи за облагородяване на детските площадки. А това – до място и за възрастните.

Кварталните беседки се появяват като гъби след дъжд. Не ми харесват, за мен са битов абсурд насред голям европейски град. Но явно, родителите имат нужда от питие в края на деня, а децата от игра и наглеждане. И пред това да ги виждам как пият бира или мента на площадките!,  предпочитам да ги виждам в беседките! Явно няма как да не ги виждам как пият…, докато се разхождам из квартала.

 

(Visited 99 times, 1 visits today)
Сподели на...